Det amerikanske mediebildet: Mye å velge blant


Publisert: 4. januar 2024

Kategori: Lesestoff

Forfatter: NordicPressCenter



Del denne artikkelen:


Nordiske journalister følger New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, CNN og kanskje også Fox News. Men mediemangfoldet i USA er stort, og det er mye journalistisk gull som ikke fanges opp i Skandinavia. Her kommer noen tips til medieorganisasjoner det er verdt å kikke på, både til dypdykk i internasjonale tema og til kjappe nyhetsoversikter. 

Værsågod – fra venstre mot høyre:

Venstreside-medier

The Intercept gir en kritisk oversikt over amerikansk utenriks- og sikkerhetspolitikk. Avisen ble startet i 2014 av blant annet Glenn Greenwald og Laura Poitras, journalistene bak Snowdens avsløring av NSA masseovervåkning. Avisen fokuserer særlig på tema som overvåkning, personvern, militarisering av samfunnet, politivold, miljø og amerikansk sikkerhets- og utenrikspolitikk. The Intercept kan plasseres godt til venstre, men det er viktig å understreke at avisen først og fremst er kritisk mot alle former for makt, både statlig og privat. Avisen kan leses gratis og er finansiert av lesere og eBay-milliardær og filantrop Pierre Omidyar. 

 

Vox ble stiftet i 2014 av journalist Ezra Klein, og er et relativt ungt tilskudd til mediemangfoldet i USA. Vox dekker et bredt spekter av temaer, inkludert politikk, økonomi, helse og teknologi, tilrettelagt for den yngre generasjon. De tilbyr podcaster og artikler men har særlig spesialisert seg på «forklaringsvideoer» som presenterer komplekse temaer på en tilgjengelig måte. Videoene har til felles at de skal forklare noe, enten det er årsakene til Russlands invasjon av Ukraina eller hvorfor Barbie-filmen og Haisommer begge var blockbustere. Vox har ikke noe erklært politisk ståsted, men kan beskrives som venstrelent og progressiv. Avisen er gratis å lese og den er finansiert gjennom reklame, leserstøtte og støtte fra diverse stiftelser. 

 

Sentrumsmedier

The Dispatch er en startup-avis som ble stiftet i 2019 og har som mål å «produsere seriøs, faktabasert journalistikk for et konservativt publikum». Avisen befinner seg til sentrum-høyre og appellerer blant annet til #NeverTrump-republikanere. The Dispatch var for eksempel veldig tydelig i sin kritikk mot Trump etter stormingen av Kongressen og skrev på lederplass dagen etter at han burde bli stilt for riksrett. Avisen dekker politikk, kultur og utenriksnyheter. Journalistikken er finansiert av lesere med betalingsmur, og  av private investorer. Den har ikke annonser. 

Semafor er en annen sentrumsavis med en svak venstrevri. Nettstedet ble stiftet i 2022 og dekker teknologi, politikk, klima, næringsliv og sikkerhets- og utenrikspolitikk. Avisen eksperimenterer med å dele artikler inn i flere seksjoner, hvor man både kan lese nyhetene, men også journalistens egne meninger om temaet. Dette gjøres ved å tydelig markere hva som er nyheten, eller the scoop og hva som er journalistens syn på saken. Avisen tilstreber tettere bånd med journalister og lesere, og fronter derfor navn og bilde høyt i saken. Avisen har et eget kontor i Afrika hvor de dekker økonomisk og politisk utvikling, og ønsker å opprette kontorer i Latin-Amerika, Europa, Asia og Midtøsten. Avisen er gratis å lese og finansieres av annonser. 

Høyreside-medier

The American Spectator er en høyrekonservativ avis som ble grunnlagt i 1924, men oppsto i sin moderne form i 1967. Avisen er kjent for å ha hatt mange av de ledende stemmene på høyresiden som skribenter. Avisen har ikke koblinger til den britiske Spectator, selv om de deler visse ideologiske sider. Ifølge avisen selv er formålet å informere om «nye ideer, konsepter og politikk for tradisjonelle amerikanske verdier som økonomisk frihet, individuell frihet, selvberging og en begrenset stat».

The National Review er en høyre-konservativ avis med fokus på økonomisk liberalisme. Avisen ble grunnlagt i 1955 og har siden da vært en ledende arena for å utvikle den moderne republikanske høyresiden. Blant annet har de vært viktige i å forene verdikonservative og religiøse fraksjoner med en markedsliberalistisk og libertariansk filosofi. National Review driver en multimediatjeneste som publiserer et magasin månedlig og driver en nyhetsnettside i tillegg til podcaster og video. Avisen var opprinnelig i mot at Trump skulle bli republikanernes presidentkandidat, men har etter hvert snudd, i takt med utviklingen i partiet. National Review er en av de mer seriøse og definerende avisene på høyresiden.

The Bulwark er også en nyskapning i amerikansk presse det er verdt å kikke innom. Den har eksistert siden 2018, og ble grunnlagt av journalister som Bill Kristol og Charlie Sykes fra det nå nedlagte konservative magasinet The Weekly Standard. Weekly Standard ble oppløst i striden om Trump, og Kristol, Sykes og andre startet da Bulwark, som er sterkt anti-Trump og har sentrumsnære lesere fra begge partier. Grunnleggerne ønsket å skape et “hjem for de politisk hjemløse” og har på kort tid blitt en viktig stemme i det politiske USA. Non-profit, og finansieres via abonnement.

The Washington Examiner var opprinnelig en daglig tabloidavis som ble delt ut gratis i Washington, men har siden 2013 bare hatt ukentlige magasiner. Avisen er eid av milliardær og industrialist Philip Anschutz, som ønsket å skape et konservativt alternativ til liberale Washington Post. Avisen fokuserer på å nå politikere, akademikere og offentlige  tjenestemenn heller enn et bredt publikum. Washington Examiner har mye åpent innhold, men magasinet deres på nett ligger bak betalingsmur. 

Newsmax, også kjent som konkurrenten til Fox News, er en selverklært høyreorientert medieorganisasjon som beskriver seg selv som «en ledende konservativ nyhetskilde som tilbyr et alternativ til den liberale mainstream media». I likhet med Fox News publiserte selskapet en rekke saker etter valget i 2020 som sådde tvil om valgresultatene var ekte eller ikke, og Newsmax sent ute med å anerkjenne Biden som den rettmessige vinneren av valget. Medieselskapet tilbyr nyheter på nett og på TV, podkaster, samt et magasin som kommer ut en gang i måneden. Det er gratis å lese nyhetene på nett og lytte til podkastene, mens man må betale for TV. 

Bonus

The Righting er et nettsted og daglig nyhetsbrev som drives av journalist Howard Polskin i New York. Hver dag samler han sammen overskrifter fra alle typer konservative medier og samler det i et nyhetsbrev som gir en oversikt over hva som rører seg blant USAs konservative krefter. Målet med nyhetsbrevet og nettsiden er å gi venstresiden og «mainstream» informasjon om hva som rører seg blant de konservative, og bidra til at man blir flinkere til å bevege seg utenfor sin egen informasjonsboble, også på venstresiden.


Les også