Varför kapitaliserar vi “Black” men inte “white?”


Publisert: 21. mai 2022

Kategori: Uncategorized

Forfatter: NordicPressCenter


Du har kanske funderat på varför många amerikanska journalister beskriver svarta amerikaner som “Black” (med stor bokstav) medans vita är “white” (med liten bokstav)? Vad är egentligen bakgrunden till detta?


Del denne artikkelen:


I den här artikeln förklarar Mike Laws varför det är så viktigt att vita journalister anstränger sig till att förstå varför kapitaliseringen av endast en liten bokstav är så viktig och vad det säger om USAs historia. Laws pekar på en tid i historien då slaveriet “deliberately stripped” förslavade människor “of all other ethnic/national ties.” Medan användningen av African American inte är fel, erkänner “Black” en etnisk identitet som inte refererar tillbaka till nyliga band till den Afrikanska kontinenten samtidigt som den inkluderar Karibiska och Central- och Sydamerikanska rötter. 

Laws lägger till att om vi redan kapitaliserar första bokstaven hos andra gruppen som innehåller otaliga etniska identiteter – som “Asian, Hispanic, African American and Native American” – borde vi kapitalisera första bokstaven i “Black.”

Efter mordet på George Floyd och i kölvattnet av Black Lives Matter rörelsen, har flera tidningar och medier anammat kapitaliseringen av “Black” i sina kanaler. Bland dessa är USA Today som var en av de första att använda “Black” med stor bokstav i sina kanaler. Kort därefter meddelade även Associated Press – vars journalistikstilbok agerar som den primära guiden för många tidningar i USA – att “Black” med stor bokstav var den rekommenderade skrivstilen. 

Dock är inte alla lika positivt inställda till denna rekommendation. I den här artikeln lyfter Jim Beckerman fram andra perspektiv i debatten om hur journalister borde skriva om svarta och vita amerikaner. 

Den slutsatsen som vi drar är att språk är politik.


Les også