Myten om ‘neutralitet’ inom journalistiken


Publisert: 5. april 2022

Kategori: Uncategorized

Forfatter: NordicPressCenterDel denne artikkelen:


«For reporters from underrepresented communities—reporters of color, queer and transgender reporters, disabled reporters, poor reporters—taking a neutral stance on their own humanity isn’t an option.» – Lewis Raven Wallace i The View from Somewhere.

Koncept som «balans,» «neutralitet» och «rättvisa» inom journalistiken har på senare år visat sina svagheter. I denna artikel ställer June Cross frågan: när är egentligen rapporteringen balanserad, neutral och rättvis, och för vem? I ett samhälle med en historia där rassegregering en gång var «neutralt» är det dags att vi börjar nysta i hur vi rättfärdigar vad vi anser är «neutral» rapportering och vilken roll vi som journalister spelar i detta.

Ifall du vill veta mer om hur «neutralitet» har påverkat journalistiken så rekommenderar vi att du läser The View from Somewhere: Undoing the Myth of Journalistic Objectivity. I denna bok, och tillhörande podcast, uppmanar Lewis Raven Wallace andra journalister att undersöka sina personliga subjektiviteter för att bättre kunna förstå hur vi ser och skildrar vad som är sanning. 


Les også