Boktips: The Race Beat


Publisert: 23. mai 2022

Kategori: Uncategorized

Forfatter: NordicPressCenterDel denne artikkelen:


Journalister stoltserar gärna med den etiska grund som vårt yrke bygger på: “vi ger en röst till de som inte har en,” “vi representerar de undertryckta” och “vi plågar de bekväma och tröstar de drabbade.” Vi gillar därför inte höra att just denna etiska grunden har varit begränsad till enbart de vita medborgarna i vårt samhälle. Faktum är att rapporteringen om icke-vita amerikaner var knapp och när de väl syntes i medierna var det oftast i förhållande till kriminalitet.

I Pulitzer-vinnande boken The Race Beat: The Press, the Civil Rights Struggle, and the Awakening of a Nation ger journalisterna Gene Roberts och Hank Klibanoff en annan bild av journalistikens historia. Roberts och Klibanoff börjar att spåra journalistikens evolution med svenska Gunnar Myrdals publikation av “An American Dilemma” 1944 och avslutar med mordet av Dr. Martin Luther King Jr. 1968. 

Efter decennier av att ignorera problemet började journalisterna erkänna de rena fasorna och orättvisorna av segregeringen i sydstaterna – något som den svarta pressen hade försökt rapportera om i åratal. Med hjälp av andra journalister, opublicerade artiklar, anteckningar från hemliga möten och intervjuer visar denna bok hur somliga modiga reportrar avslöjade för en hel nation den systematiska rasismen och uppmuntrade till aktion. 


Les også