Nordic Press Center: Vårt første år


Publisert: 21. juli 2023

Kategori: Lesestoff

Forfatter: NordicPressCenterDel denne artikkelen:


Nordic Press Center (NPC) har nå vært i drift i et års tid, og har gjennomført en rekke besøk, studiereiser og arrangementer i Washington. Senteret holder til i et townhouse like ved Capitol, med arbeidsplasser til 6-8 personer, overnattingsmulighet for 3-5, og møteplass for opptil 20 personer. I tillegg har senteret en hage som gir mulighet for utendørs sammenkomster.

NPC drives i det daglige av Berit Enge, med støtte fra danske Annegrethe Rasmussen og svenske Fanny Åhman. NPCs mål er å inspirere unge journalister til å fordype seg i  utenriksstoff og bli gode på å koble sammen internasjonale, nasjonale og lokale begivenheter og prosesser i sitt fremtidige arbeid. Vi ønsker også å skape et samlingssted der erfarne journalister deler sin kunnskap med de yngre i en uformell ramme.

Senteret har siden åpningen våren 2022 arrangert studieopphold for studenter og lærere fra Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) ved Universitetet i Bergen og fra journalistikkstudiet ved Nord Universitet i Bodø. Journalister fra nordnorsk presse har deltatt på studieprogram, og flere norske redaktører og journalister har vært innom på besøk eller arbeidsopphold. NPC har også hatt arrangementer for Washingtonseminaret.

Studieprogrammene på NPC har fokusert på utenrikspolitikk sett fra Washington, samt amerikansk innenrikspolitikk og journalistikk. Vi har blant annet sett på sammenhengene mellom journalistikk og demokrati, underrepresenterte gruppers forhold til media, dekningen av de alvorlige konfliktene i amerikansk politikk, farene ved desinformasjon fra land som Russland og Kina, nedbyggingen av lokalpressen i USA, sammenhengene mellom lokale saker og internasjonale, sikkerhetspolitikk og problemstillinger knyttet til Arktis.

NPC har opprettet samarbeid med SUJO, American University, Utsyn, University of Maryland, og Nord Universitet.

I året som kommer vil NPC være vertskap for praktikanter fra våre samarbeidsinstitusjoner som gjennomfører studieopphold i USA, samt nordiske journalister som ønsker å jobbe i Washington en periode. Vi vil også tilby kurs og studieopphold for nordiske journalister og redaktører med fokus på det kommende presidentvalget. Kontakt oss gjerne for nærmere informasjon.


Les også