Toolkit för grävande journalister


Publisert: 5. september 2022

Kategori: Uncategorized

Forfatter: NordicPressCenterDel denne artikkelen:


Att vara journalist kan kännas som en kombination av att vara en «revisor och en detektiv,» skriver Global Investigative Journalism Network (GIJN). Därför har de skapat ett toolkit för grävande journalister med tips som sträcker sig över sju områden: resurser, fotografi och video, säkerhet, fysisk och mental hälsa, digital säkerhet, gå undercover och källor.

GIJN lägger extra fokus på hur journalister kan rapportera om människor i tvångsarbete på ett säkert och etiskt sätt. Fotografen Lisa Kristine uppmanar andra journalister att tänka efter hur deras fotograferingar och videos kan påverka den människa som syns på bilden. Hon säger: «Jag tror verkligen att om vi kan se varandra som medmänniskor, då blir det väldigt svårt att tolerera grymheter som slaveri.»

Och Ernest Sagaga, från International Federation of Journalists (IFJ), säger: “Journalism has never been risk-free… The note of caution from the IFJ is to be aware of the risks, and take measures to keep yourself safe.” Sagaga och GIJN understryker riskerna med att rapportera om kriminella organisationer och människor i tvångsarbete men hänvisar till mer specifika källor kring hur journalister kan hålla sig säker ute i fältet.

Här kan du läsa mer om GIJNs toolkit.


Les også